Din Fysik är ett fritt tillgängligt digitalt läromedel i fysik för högstadiet men som också kan användas på gymnasiet och av en intresserad allmänhet. Målsättning ät att Din Fysik ska baseras på den senaste forskningen inom fysik genom att låta svenska fysiker skrivit texter inom sina specialområden. Forskarna kommer att bjudas in från Ystad i söder till Kiruna i norr. Därefter kommer fyra personer som är ansvariga för läromedlet att anpassat texterna till en enhetlig skolnivå.
Utgångspunkten för Din Fysik är att materialet ska vara inkluderande och intressera hela den bredd som Sveriges elever representerar. Materialet presenteras som kontextbaserad fysik, vilket innebär att fysiken är satt i autentiska och relevanta sammanhang, med målet att öka elevernas intresse och motivation samtidigt som eleverna får möjlighet att lära sig fysikens grunder. Innehållet täcker den reviderade kursplanen i fysik, som började gälla 2022.
Läromedlet är helt digitalt och består av texter, interaktiva moduler, animeringar och filmer som illustrerar fysikämnet. Dessutom innehåller läromedlet både självrättande kunskapsquiz och en stor mängd frågor som eleverna kan arbeta med. Din Fysik är fritt tillgängligt vilket även ger allmänheten en tillförlitlig källa till fysikkunskap. Projektet har beviljats medel från Marcus och Amalia Wallenbergs Stiftelse och stöds av Kungliga Vetenskapsakademien och svenska fysikersamfundet, som ser det som en möjlighet att på lång sikt påverka samhällets syn på fysik och naturvetenskap.
Din Fysik är ett inkluderande, interaktivt och fritt tillgängligt digitalt läromedel i fysik för högstadiet. Läromedlet är anpassat för alla elever. Det är lättillgängligt, engagerande och sträcker sig från lättlästa bildtexter till utvecklade fördjupningar vilket innebär att det lämpar sig som läromedel och inspirationskälla för alla sorters elever och lärare.
Materialet presenteras dels i en traditionell uppdelning efter ämnen, dels i kontextbaserad form, vilket innebär att fysiken kommer att vara satt i konkreta, relevanta sammanhang. Det går enkelt att klicka sig mellan de bägge ingångarna för att "kontinuerligt" kunna ta del av fysiken från flera infallsvinklar. Förutom text och bild innehåller läromedlet filmer, interaktiva simuleringar, förslag på demonstrationer och självrättande quiz.
Ambitionen med Din Fysik är att vara Forskarsveriges eget läromedel. Detta säkerställs genom att svenska fysiker skriver texter inom sina specialområden, som sedan anpassas till högstadienivå av en redaktion. Det innebär att du som använder läromedlet kan känna dig trygg med att det är faktagranskat och baserat på den senaste forskningen.
Din Fysik leds av en projektgrupp bestående av:
Lektor i fysik
Stenungsund
Jag läste Naturvetenskaplig Problemlösning med inriktning mot fysik vid Göteborgs universitet och disputerade därefter i optoelektronik vid University of Southampton i England 2003. Jag har gått lärarprogrammet, senare del, vid Göteborgs universitet och har sedan dess arbetat som gymnasielärare i fysik och matematik. Jag arbetar en hel del mot högstadiet i min nuvarande tjänst och är även aktiv i Svenska fysikersamfundets undervisningssektion.
Professor i atomfysik
Lunds universitet
Jag läste teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola och disputerade sedan där i fysik 2003. Min forskning är inriktad mot attofysik, vilket innebär att vi skapar och använder väldigt korta ljuspulser för att studera hur elektroner rör sig i atomer och molekyler. Jag arbetar också mycket med undervisning och med att nå ut med fysik till allmänheten, framförallt till ungdomar. Jag har under flera år arbetat med LTH:s julkalender, är aktiv i svenska fysikersamfundet och sitter också med i redaktionen för tidningen Fysikaktuellt.
Journalist
Malmö
Jag började läsa teknisk fysik på LTH 1999, men hoppade av och blev humanist i stället. På olika krokiga vägar blev jag journalist, och jobbade i många år på dagstidningar och magasin. Idag frilansar jag som redaktör och formgivare, och sedan slutet av 2020 har jag återvänt till fysiken som redaktör för Svenska fysikersamfundets tidskrift Fysikaktuellt.
Grundskollärare
Partille
Jag läste teknisk fysik vid Chalmers tekniska högskola och disputerade sedan där i fysik 2019. Under åren som doktorand upptäckte jag att det var kul att undervisa och läste därefter pedagogik på lärarprogrammet. Sedan dess har jag undervisat i NO, matematik och teknik på högstadiet. Jag brinner för fysik och det vetenskapliga arbetssättet och vill alltid hitta sätt att förklara elevernas spännande och ibland kluriga frågor.